Met een bijeenkomst op het kantoor van AND werd onder begeleiding van het Louis Bolk Instituut het startschot gegeven voor de studiegroepen met jaarthema onkruidbeheersing. Tijdens veldbijeenkomsten werden ervaringen uitgewisseld tussen de deelnemers. Sommige deelnemers hadden ervaring met akkerranden, voor anderen was het helemaal nieuw. Hoe ontwikkelden de randen zich en hoe is er met inzaaien en beheer gestuurd op minder onkruid? Wat was het effect? Het Louis Bolk Instituut heeft een aantal randen gevolgd en verteld wat opviel.
In het voorjaar zijn er op grote schaal akkerranden gezaaid met een mengsel van voornamelijk meerjarige soorten. In de appgroepen verder ervaringen gedeeld en vragen gesteld, en een aantal randen zijn gemonitord. Dit gaf het Louis Bolk Instituut een beeld van de uitdagingen en de vragen die er leven. Moeten we wel of niet een dekvrucht meezaaien? Wat is het verschil tussen eenjarige en meerjarige randen? Wat viel op?
Snellere grondbedekking
In vrijwel alle randen die dit jaar gezaaid zijn waren er problemen met lichtkiemende onkruiden als melganzenvoet. Door graan mee te zaaien met het kruidenrijke mengsel kan een snellere grondbedekking gerealiseerd worden. Dit kan lichtkiemende onkruiden onderdrukken. De randen waar graan was meegezaaid kiemden, ondanks de droogte, goed en waren er waren inderdaad minder lichtkiemende onkruiden aanwezig.
Oud en Nieuw
In randen die jaarlijks opnieuw ingezaaid worden vormen lichtkiemende onkruiden een risico, vooral als het voorjaar droog is. Soms biedt maaien de kiemplantjes dan alsnog de kans te kiemen. Opvallend waren de mooie, meerjarige randen, randen in het Hunze en Drentsche Aa gebied. Lichtkiemende onkruiden waren er nauwelijks maar meerjarige onkruiden als akkerdistel kunnen daar nog een probleem vormen. Plaatselijk wegmaaien is hier het devies.
Wat verder opviel? Een meerjarige rand biedt ook in de winter nog wat bovengrondse bedekking en komt in het voorjaar sneller op. Hierdoor voorkomt de rand afspoeling en beperkt die al vroeg in voorjaar drift. Daarnaast biedt ze jaarrond een habitat voor dieren, wat natuurlijke plaagbeheersing in het vroege voorjaar ten goede komt. Randen die ieder jaar opnieuw gezaaid worden met een mengsel van eenjarige soorten, bloeien daarentegen wel uitbundiger dan meerjarige soorten.
Het samenspel tussen ervaringen en wijsheden van de deelnemers en actuele kennis van zowel Agrarische Natuur Drenthe als het Louis Bolk Instituut heeft geleid tot een mooi startjaar voor het project ‘Meer kennis, minder middelen’. In het evaluatierapport is de monitoring en beheeradvies per regio uitgebreider beschreven. Volgend jaar zullen we zien wat het effect is van het geadviseerde beheer. En kunnen we ook gaan kijken naar de effecten van akkerranden op natuurlijke plaagbeheersing.