Voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (2016-2022) zijn twee monitoringssystemen opgezet. Eén voor beleidsmonitoring en één voor beheermonitoring. Collectieven zijn verantwoordelijk voor de beheermonitoring. Het gaat onder meer om veldwaarnemingen om te bepalen of het gevoerde beheer tot de gewenste resultaten leidt. De beleidsmonitoring is een verantwoordelijkheid van de provincies. Op landelijk niveau wordt met de beleidsmonitoring de ecologische effectiviteit van het agrarisch natuurbeheer gemeten.
In navolging van het onderzoek in 2018, 2019 heeft in 2020 opnieuw beheermonitoring plaatsgevonden voor het leefgebied Open Akkerland (akkerfaunabeheer). Dit is gedaan in verschillende werkgebieden van Agrarische Natuur Drenthe. Uitvoer van de beheermonitoring vindt plaats onder leiding van Bauke Koole.
Voor uitvoer van de beheermonitoring worden de volgende vragen onderzocht:
- Hoe verhouden de beheereenheden (percelen met agrarisch natuurbeheer) zich tot referenties (percelen zonder agrarisch natuurbeheer) clusters?
- Welke beheereenheden deden het goed, welke minder?
Doelsoorten
Voor het beantwoorden van deze vragen is gebruik gemaakt van de doelsoorten zoals beschreven in het Natuurbeheerplan van de Provincie Drenthe (Provincie Drenthe 2020).
Dat zijn:
•Gele Kwikstaart
•Roek
•Patrijs
•Torenvalk
•Ringmus
•Grauwe Kiekendief
•Kwartelkoning
•Kwartel
•Kievit
Monitoring
De beheermonitoring levert waardevolle informatie op voor het collectief om hiermee het agrarisch natuurbeheer verder te versterken.
Naast een opgeleverd rapport ontvangt het collectief de resultaten ook dynamisch met behulp van een gisviewer.
Het presenteren van de resultaten op een digitale kaart heeft vele voordelen ten opzichte van statisch geprinte kaarten. Er kan veel meer informatie worden weergegeven waarbij de gebruiker de keus heeft om lagen uit dan wel aan te zetten. Zo kan een beter overzicht worden verkregen van een enkele soort, van meerdere soorten, of van enkele of meerdere beheereenheden. Een ander groot voordeel is dat op de kaart kan worden ingezoomd naar een onderzoeksgebied of beheereenheid naar keuze.
Op deze pagina kunt u inloggen op de gisviewer om de resultaten te bekijken.
Hiervoor moet u eerst inloggegevens opvragen bij Bert Hoefsloot. U kunt dit doen via b.hoefsloot@andrenthe.nl of via telefoonnummer 0592-201331