Nieuws

Deelnemer Bloemrijke Akkers Jan Willem Vos in beeld

Deelnemer Bloemrijke Akkers Jan Willem Vos in beeld

Jan Willem Vos heeft een groot hart voor alles wat met de natuur te maken heeft. Vanaf zijn twaalfde werkte hij als vrijwillige weidevogelbeschermer en markeerde hij de nesten. Tot zijn grote spijt zag hij de weidevogels uit zijn zoekgebied verdwijnen. Als 16 jarige jongen geeft zijn moeder hem de keus tussen een brommercertificaat of een jagersopleiding.

Met volle overtuiging kiest hij voor de jagersopleiding. De natuur loopt als een rode draad in zijn studie keuzes en carrière. Na de middelbare school volgt hij de opleiding bos- en natuurbeheer (en rentmeesterschap), en verbreedde hij zijn kennis in Wageningen als GIS-specialist. Aansluitend werkt hij bij RVO en SNN waar hij zich met Europese subsidies bezig hield. Nu werkt hij op de afdeling grondzaken bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) voor het afsluiten van contracten met agrariërs.

In 2001 is de familie Vos gestart met een neventak, Camping Orvelte. Een ideale plek voor de rustzoekers en natuurliefhebbers. Voor het derde jaar op rij doet Jan Willem nu mee aan het project: Bloemrijke Akkers in de gemeente Midden Drenthe. De akker wordt voorbewerkt met een schijveneg en een kleine frees, met de hand ingezaaid en vervolgens daarna licht bewerkt met de cultivator. In de voorgaande jaren was het voorjaar te droog, dit jaar heeft de bloemen akker waarschijnlijk een slechte start gemaakt door de grote hoeveelheid regen. Vlak na het zaaien toen de eerst kiemplantjes zich lieten zien stond het er namelijk blank na een hevige bui. Aan de inzet zal het niet liggen. Hopelijk ontwikkeld er zich ook dit jaar een bloemrijke en gevarieerde akker. De foto’s in dit artikel zijn vorig jaar gemaakt. De akker stond er toen prachtig bij.

Naast zijn deelname aan het bloemrijke akker project zaait Jan Willem nog een groot stuk voor eigen rekening in. Dit jaar heeft hij in totaal ruim 2 hectare ingezaaid met een speciaal hazen- en patrijzen mengsel aangevuld met phacelia, boekweit, pimpernel en eigen gewonnen zaden. Met de biodiversiteit op en rond het erf is het absoluut goed gesteld. Zo voelt de kerkuil zich al jarenlang thuis in de schuur en in een els heeft zich een kolonie wilde bijen genesteld. En bij geluk, komt er op doortocht een tapuit zich even laten zien.

Begin dit jaar is er een start gemaakt met de geleidelijke overname van het akkerbouwbedrijf waarbij Jan Willem nog vol plannen zit om de biodiversiteit op en rond het erf (en in de gemeente) te vergroten. We komen graag nog eens terug om de ontwikkelingen te volgen.