Mijn BoerenNatuur

Nieuws

Demo: doorzaaien kruidenrijk grasland in Drostendiep-gebied

Demo: doorzaaien kruidenrijk grasland in Drostendiep-gebied

Afgelopen vrijdag demonstreerde onze beheerder Hendrik Jan Drenthen uit Smilde zijn doorzaaimachine aan een aantal weidevogelbeheerders. Met de machine kan je geavanceerd inzaaien of doorzaaien. De reden van deze bijeenkomst was de huidige staat van onze kruidenrijke graslandpercelen. Hoe houd je deze in stand zonder dat er al te veel vergrassing optreedt?

Het is een unieke machine. Het kan de grove soorten (vaak graansoorten) en het bloemenzaad (fijner materiaal) op verschillende diepten inzaaien. Dit kan heel gunstig zijn bij kruidenrijke akkerranden of wintervoedselvelden. Doordat het zaad wordt gedoseerd vanuit een APV-bak (geavanceerde zaaitechniek), kan de machine de hoeveelheid zaad bovendien plaatselijk aanpassen.

De machine is ook uitermate geschikt voor het doorzaaien van klavers of een graskruiden-mix in grasland. De aanwezige boeren waren enthousiast over de inzet van deze machine. We kunnen in de toekomst de machine in gaan zetten om kruidenrijk grasland, kruidenrijke akkerrand of wintervoedselveld te vernieuwen of te herstellen. Bent u nieuwsgierig, of heeft u vragen hierover? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.