In februari 2017 hebben Provinciale Staten van Drenthe het Plan van Aanpak Akker- en Wedevogels vastgesteld. Het Plan van Aanpak is een uitwerking van een resolutie die in juni 2016 door betrokken partijen is opgesteld om de akker- en weidevogelpopulaties in Drenthe te behouden en te herstellen.
Basisvoorwaarde voor het herstel is de beschikbaarheid van voldoende, geschikte en veilige leefgebieden. Verder is samenwerking tussen de betrokken partijen van groot belang.
Het plan van aanpak bevat zeventien concrete maatregelen die in een periode van drie jaar worden uitgevoerd.
Akkervogels
Een van deze maatregelen is een gebiedsgerichte aanpak voor akkervogels. Voor vier gebieden in Drenthe (Broekstreek, Langelo-Zeijen, Veenkoloniën en Drentsche Aa) wordt gestart met een gebiedsgerichte aanpak waar een goede combinatie te maken is met enthousiaste boeren, vrijwilligers enerzijds en terreinbeheerders (Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer) en particuliere eigenaren (Drents Particulier Grondbezit) anderzijds.
Het plan van aanpak wordt ondersteund door de Agrarische Natuur Vereniging Drenthe, Drents Collectief, Drents Particulier Grondbezit, Stichting Het Drentse Landschap, Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Landschapsbeheer Drenthe, LTO Noord, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vereniging Drentse Boermarken, Vrijwillige weidevogelgroepen, Werkgroep Avifauna Drenthe, Werkgroep Grauwe Kiekendief en provincie Drenthe.
De vier gebiedsplannen:
- Gebiedsplan Broekstreek
- Gebiedsplan Drentsche Aa- Eexterveld
- Gebiedsplan Langelo-Zeijen-Huis ter Heide
- Gebiedsplan Veenkoloniën-Odoorn-Westdorp
De voortgangsrapportage van 2018 vindt u hier.
De evaluatie van het project vindt u hier.