Heeft u het gezien? Tegenover het gemeentehuis in Diever en aan de rand van het dorp Dwingeloo groeiden randen met maïs, vezelhennep en bloemenmengsels rond een lelieveld. De randen zijn onderdeel van een praktijkproef in opdracht van de gemeente Westerveld en in samenwerking met het Waterschap Drents Overijsselse Delta. De praktijkproef heeft speciale akkerranden ontworpen voor intensieve teelten. We zijn benieuwd wat u, als inwoner van Westerveld, van deze akkerranden vindt. Help ons door deze enquête in te vullen. De enquête is in te vullen tot 10 december 2020.
In Drenthe zijn honderden kilometers akkerranden aangelegd als buffer langs sloten. Deze akkerranden zijn drie meter breed en ingezaaid met een bloemenmengsel. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is een veel besproken onderwerp in de gemeente Westerveld. Daarom is in deze gemeente gestart met een praktijkproef. De praktijkproef heeft geëxperimenteerd met verschillende hoogtes en breedtes van akkerranden. Daarnaast onderzocht de proef ook verschillende combinaties van plantensoorten.
Extra hoge akkerrand
De praktijkproef voerde een test uit met maïs en vezelhennep, plantensoorten die twee tot drie meter hoog groeien. Veel hoger dan het bloemenmengsel dat normaal gesproken gebruikt wordt. De proef kijkt onder andere naar de dichtheid van de hoge akkerranden.
Natuurlijke plaagbestrijding
Een akkerrand kan bijdragen aan natuurlijke plaagbestrijding, door plantensoorten te kiezen die nuttige insecten lokken of plagen weren. Het bloemenmengsel dat voornamelijk voor akkerranden wordt gebruikt, richt zich op bovengrondse plaagbestrijding. De planten lokken insecten die de natuurlijke vijand zijn van plaaginsecten zoals bladluis. In deze praktijkproef is daarnaast nog geëxperimenteerd met planten zoals tagetes en haver die werken tegen aaltjes in de grond en zorgen voor een gezonder bodemleven.
Agrarisch onderzoek- en adviesbureau HLB onderzoekt en vergelijkt de effectiviteit van de verschillende akkerranden. Agrarische Natuur Drenthe en HLB BV Research and Consultancy voeren deze praktijkproef uit in opdracht van de gemeente Westerveld en in samenwerking met het Waterschap Drents Overijsselse Delta. De praktijkproef is gefinancierd door de gemeente Westerveld en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.