Begin februari ontving AND het geld voor het agrarisch natuurbeheer in Drenthe voor het jaar 2020. RVO.nl betaalde 99,94% uit van het aangevraagde bedrag. Dat ligt boven het landelijke percentage van 99,77%. Het hoge percentage is te danken aan de inzet van onze deelnemers. Uit NVWA-controles zijn nauwelijks kortingen voortgekomen. Een compliment voor alle deelnemers aan agrarisch natuurbeheer!
De transactiekosten vielen dit jaar lager uit. De afgesproken vergoedingen voor het agrarisch natuurbeheer zijn gebaseerd op 18,5% transactiekosten. Dit zijn de kosten die het collectief maakt voor het aanvragen en coördineren van het agrarisch natuurbeheer. Omdat de kosten in 2020 meevielen heeft het bestuur van AND besloten het percentage te verlagen naar 16,67%.
In totaal heeft de NVWA 305 van de 3126 beheereenheden gecontroleerd in 2020. Het vaakst werden graslandranden gecontroleerd op aanwezigheid van voldoende plantensoorten (ruim 200 keer). Dat is relatief veel omdat AND ongeveer 600 graslandranden geregistreerd heeft. Van alle controles bleken 20 niet akkoord. Van de 20 afgekeurde beheereenheden betrof het 15 keer een graslandrand. In de rand waren niet genoeg soorten aanwezig of de rand was (mee) bemest. In de overige gevallen was het waterpeil niet hoog genoeg of de rustperiode verstoort. Uiteindelijk heeft RVO.nl op 9 beheereenheden een korting doorgevoerd.
Deze resultaten onderschrijven onze eigen bevindingen in het veld. Onze deelnemers houden zich doorgaans aan de gemaakte afspraken en de beheereisen. En daar zijn wij trots op!
De NVWA is alweer begonnen met het uitvoeren van de eerste controles. Daarom een aantal tips:
- Let goed op de data dat beheeractiviteiten uitgevoerd moeten worden. Zorg dus dat u rekening houdt met begin- en einddata.
- Voor de plasdras: controleer tijdens droge periodes vaker het waterpeil
- Graslandranden mogen niet (mee) bemest worden. Wees hier zorgvuldig in en bespreek dit eventueel met uw loonwerker.
Neem contact op met uw gebiedscoördinator als u vragen heeft over uw beheer:
- Open akkerland: Bert Hoefsloot
- Dooradering: Heleen Strockmeijer
- Open grasland en water: Jorian Huisman