Ook voor het ANLb zijn de eerste boeren aan ‘het oogsten’. Veel boeren beheren pakket 19 kruidenrijke akkerrand. Eén van de voorschriften van dit pakket is het jaarlijks tweemaal maaien buiten de rustperiode (najaar- en voorjaar). En dan bij voorkeur in sinuspatroon, waarbij er evenwichtig verdeeld over het perceel 1/3 tot 1/2 van het perceel wordt afgemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Sinusmaaien levert een grote bijdrage aan de biodiversiteit, biedt dekkingsmogelijkheden voor vogels en kuikens en creëert groeitrappen in de vegetatie.
Van beheerder R.J. Smit uit Hooghalen kregen we direct na de rustperiode telefonisch de vraag hoe hij het sinusmaaien aan moest pakken en wat hij met het afgevoerde maaisel kon doen. Recentelijk kregen we het bericht van de beheerder dat het sinusmaaien op zijn perceel nabij het Eexterveen uitstekend gelukt is: ''Het afvoeren van het maaisel was even pionieren en kostte mij wat werk. Maar met de aanschaf van een oude ladewagen heb ik het allemaal mooi kunnen afvoeren. En ik had er nog plezier aan ook''.
Met de vraag wat de beheerder met zijn maaisel heeft gedaan: ''Ik heb het naar een voormalig veeboer gebracht. Ik kon het lossen op zijn erf en nu gaat hij er compost van maken''. Naoberschap pur sang. En als mij dat niet was gelukt vervolgt de beheerder: ''Dan had ik gewoon iets anders moeten bedenken. Afvoeren in balen, of toch maar zelf compost van maken...'' Niet alleen deze beheerder is bezig geweest met sinusmaaien. Ook beheerders uit omgeving Valthe en Odoornerveen.
Onze dronecoördinator Gerko Zinger is er afgelopen week op uit gegaan met de drone om mooie beelden te schieten van deze initiatieven. Zie het resultaat hieronder:
Beheerder R.J. Smit (perceel Eexterveen)
Beheerder H. Oortwijn Valthe
Landbouwbedrijf Vos Odoornerveen
Beheerder H. Hoekman Odoornerveen
Ook toe aan sinusmaaien, maar nog vragen? Neem daarvoor altijd contact op met uw gebiedscoördinator of via het algemene nummer: (0592)700230. Succes allemaal met de uitvoering!