Mijn BoerenNatuurINLOGGEN >>

Projecten

In 8 gemeentes in Drenthe is het weer mogelijk om mee te doen met het project bloemrijke akkers. Het doel van het project Bloemrijke Akkers is om stuifmeel en nectar te bieden op momenten dat de natuur dit zelf minder geeft.

Nu verlengd! Voldoende schoon water wordt een steeds belangrijker maatschappelijk thema, op het boerenbedrijf, vanwege eisen aan waterkwaliteit (KRW). Donderdag 6 juli 2023 was er een bijeenkomst in Wapse over de voortzetting van het project tot 31 december 2024.

In het Hunzedal wordt gewerkt aan de totstandkoming van een groot samenhangend robuust en klimaatbestendig beeksysteem. De stuurgroep van het programma Hunze heeft in medio 2020 ingestemd met de Landschapsvisie Hunzedal.

De agrarisch ondernemer krijgt momenteel geen beloning voor goede prestaties op het gebied van biodiversiteit.

Biodiversiteit speelt steeds meer een rol in de beheersing van allerlei plagen. Door het creëren van een habitat waar natuurlijke vijanden voldoende voedsel en schuilgelegenheid hebben

In 2019 is het Plan van Aanpak akker en weidevogels 2017-2019 geëvalueerd. Daarbij is zowel gekeken naar de akker- en weidevogelpopulaties in Drenthe als naar de samenwerking tussen partijen

Agrariërs zaaien akkerranden in met bloemen en grassen. Ze onderzoeken in studiegroepen het effect op natuurlijke plaagbeheersing, onkruid en waterkwaliteit.

Het project ‘Toekomstbestendige beheersing onkruid en aardappelopslag’ behelst het verkennen en demonstreren van mogelijkheden en maatregelen om onkruiden en aardappelopslag te beheersen

In het Nationaal Park Drentsche Aa worden twee landbouwprojecten over vergroting van biodiversiteit uitgevoerd onder de noemer Natuurinclusieve Landbouw (NIL). 

Agrariërs nemen vaker maatregelen om de biodiversiteit te vergroten. Maar wat leveren al deze inspanningen op? Daarom heeft CLM, in opdracht van agrarische collectieven uit Drenthe en Oost-Groningen

Veel handelingen met gewasbeschermingsmiddelen vinden op het erf plaats, denk aan: vullen, reinigen en stallen van de veldspuiten en opslaan en reinigen van kisten.

In akkerranden leven meer soorten aaltjes dan in het naastliggende perceel, concluderen onderzoekers van HLB. Opvallend is dat in akkerranden meer soorten aaltjes voor komen die andere aaltjes eten.

In het project: Samenwerking Innovaties Biodiversiteit VK, is het Akkervogelmanifest een van de deelprojecten. Groningen is één van de belangrijkste akkervogelbolwerken van Nederland.

Met het project natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups is na het eerste jaar (2018) gebleken dat vogels, vooral de koolmezen, flink helpen bij de bestrijding.

Binnen het project ‘Toekomstbestendige beheersing onkruid en aardappelopslag’ is in 2020 een proef gestart met akkervarkens. 

Het Drentsche Aa-gebied bestaat uit bijna net zoveel landbouw als natuur. In 2021 is er een programma voor het leveren van een kwaliteitsimpuls van start gegaan, waar ook de landbouw zijn rol in speelt. 

De Proeftuin Natuurinclusieve Landbouw (NIL) geeft een praktische invulling aan de doelstelling van de provincie om een omslag naar meer biodiversiteit in de landbouw te bewerkstellingen via de

Volg ons!

Openingstijden

U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.