In 7 gemeentes in Drenthe is het weer mogelijk om mee te doen met het project bloemrijke akkers. Het doel van het project Bloemrijke Akkers is om stuifmeel en nectar te bieden op momenten dat de natuur dit zelf minder geeft.
De gemeente Hoogeveen werkt aan vergroening, biodiversiteit en het stimuleren van de gezondheid van haar burgers. Binnen het ‘aanvalsplan vergroening en biodiversiteit’ van de gemeente is er ruimte om de inzet van kruidenrijk grasland te stimuleren.
Voldoende schoon water wordt een steeds belangrijker maatschappelijk thema, op het boerenbedrijf, vanwege eisen aan waterkwaliteit (KRW).
In het Hunzedal wordt gewerkt aan de totstandkoming van een groot samenhangend robuust en klimaatbestendig beeksysteem.
De agrarisch ondernemer krijgt momenteel geen beloning voor goede prestaties op het gebied van biodiversiteit.
Biodiversiteit speelt steeds meer een rol in de beheersing van allerlei plagen. Door het creëren van een habitat waar natuurlijke vijanden voldoende voedsel en schuilgelegenheid hebben
In 2019 is het Plan van Aanpak akker en weidevogels 2017-2019 geëvalueerd. Daarbij is zowel gekeken naar de akker- en weidevogelpopulaties in Drenthe als naar de samenwerking tussen partijen
Agrariërs zaaien akkerranden in met bloemen en grassen. Ze onderzoeken in studiegroepen het effect op natuurlijke plaagbeheersing, onkruid en waterkwaliteit.
Het project ‘Toekomstbestendige beheersing onkruid en aardappelopslag’ behelst het verkennen en demonstreren van mogelijkheden en maatregelen om onkruiden en aardappelopslag te beheersen
In het Nationaal Park Drentsche Aa zijn twee landbouwprojecten over vergroting van biodiversiteit uitgevoerd onder de noemer Natuurinclusieve Landbouw (NIL).
Veel handelingen met gewasbeschermingsmiddelen vinden op het erf plaats, denk aan: vullen, reinigen en stallen van de veldspuiten en opslaan en reinigen van kisten.