Doelstelling en focus
De doelstelling van afgelopen project was om samen met de landbouw en gebiedspartijen te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om in de bedrijfsvoering praktische en haalbare maatregelen toe te passen op het gebied van natuurinclusieve landbouw. De focus van deze verkenning lag op de agrarische bedrijvigheid nabij de natuurgebieden en het stroomgebied van de Drentsche Aa.
Definitie natuurinclusieve landbouw
Voor dit project luidt de definitie van natuurinclusieve landbouw: ‘’Natuurinclusieve landbouw is een economisch rendabele landbouw, die optimaal beheer van natuurlijke hulpbronnen duurzaam integreert in de bedrijfsvoering, inclusief zorg voor ecologische functies, de biodiversiteit op en om het bedrijf en de belevingswaarde van het landschap.’’
Uitgangspunten van de landbouw
De ondernemers in het gebied geven de voorkeur aan productieve maatregelen, die praktisch uitvoerbaar en economisch haalbaar zijn. Bij het inpassen van maatregelen staan ze graag zelf aan het roer en is de wens om te kunnen expirimenteren met NIL-maatregelen, om zo meer ervaring op te doen. De NIL-maatregelen moeten ook passen in het landschap en bij de samenwerking en grondruil tussen agrariërs in het gebied. Ook wordt belang gehecht aan samenwerking met terreinbeherende organisaties (TBO’s) en waardering vanuit overheid en markt.
Erkentelijk
Agrarische Natuur Drenthe is CLM zeer erkentelijk voor de deskundige inzet en professionaliteit waarmee dit project is uitgevoerd en de eindrapportage tot stand is gekomen. Ook aan de projectleiders Geertje Enting en Sikke meerman én de deelnemende boeren en gebiedspartijen wil Agrarische Natuur Drenthe zijn complimenten kenbaar maken.
Lees de eindrapportage hier
Foto: impressie van het Drentsche Aa gebied © Roy Gommer