Mijn BoerenNatuur

Agrarisch natuurbeheer

Agrarisch natuurbeheer

350 boeren beheren samen ruim 2.000 hectare agrarisch natuurbeheer in heel Drenthe. Zo behouden we planten en dieren die kenmerkend zijn voor het Drentse boerenlandschap. Het agrarisch natuurbeheer richt zich op onder andere de kievit, grutto en patrijs, maar ook minder bekende soorten zoals de knoflookpad, vlinders en andere soorten insecten. Om de leefomgeving van de soorten te verbeteren zaaien boeren onder andere mengsels van granen en bloeiende kruiden, zoals duizendblad, klaver en margriet. Daarmee bevorderen we de biodiversiteit in het boerenlandschap.

Het ANLb-stelsel

Het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) is onderdeel van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Binnen het subsidiestelsel bestaan vier leefgebieden en de categorie water:

De provincie geeft in het natuurbeheerplan aan waar welke mogelijkheden zijn voor agrarisch natuurbeheer. Op een interactieve kaart kunt u nagaan of uw percelen in een leefgebied voor agrarisch natuurbeheer vallen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over agrarisch natuurbeheer in Drenthe of heeft u interesse om deel te nemen? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0592-700230.