Nieuws

RIEC Noord-Nederland – criminaliteit en veiligheid in het landelijk gebied

RIEC Noord-Nederland – criminaliteit en veiligheid in het landelijk gebied

In de afgelopen jaren is overal in Nederland een toename van criminele activiteiten te zien in het landelijk gebied. Van GPS-diefstal tot aan drugslab, van arbeidsuitbuiting tot geweldsdelicten. Criminelen hebben namelijk voor de productie van drugs grote loodsen en schuren nodig. Omdat tijdens het proces vreemde geuren vrijkomen is het handig als deze loodsen en schuren een beetje afgelegen liggen. Waar kan dat beter dan in het landelijk gebied? Helaas weten criminelen hun weg uitstekend te vinden. Het lijkt op makkelijk geld verdienen, maar draait vaak uit op grote problemen waar je niet zomaar uit stapt.

Het RIEC vertelde hierover tijdens de ledenavond van Agrarische Natuur Drenthe. Dit deden ze aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe boeren benaderd worden. Bijvoorbeeld doordat criminelen op het erf komen om te vragen naar alledaagse zaken zoals het lenen van een grasmaaier, het kopen van eieren of transporteurs die op het erf komen. Zelfs al heb je geen van dit soort zaken in huis, het is wel een manier om jouw erf te zien en te weten of jij leegstaande schuren hebt. Dit was één van voorbeelden hoe criminelen te werk gaan waar boeren last van hebben.

Verder vertelde het RIEC hoe signalen van criminaliteit herkend kan worden en waar je die kan melden. Heb je ergens een onderbuikgevoel over? Vraag bijvoorbeeld naar de ambtenaar veiligheid van de gemeente, leg contact met de wijkagent, meld het anoniem via Meld Misdaad Anoniem of maak het bespreekbaar in een buurtapp. Ook al ben jij weerbaar, jouw buurman heeft misschien wat meer hulp nodig. Samen krijgen we criminaliteit onder controle!

Herken jij de signalen? Test je kennis op: https://www.nietondermijnneus.nl/