ANDrenthe

Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen

Terugblik 2020

  • Voorwoord: Pionieren met akkerranden
  • Wat vinden jullie van het project?
  • Veldbijeenkomsten en demo mechanische onkruidbestrijding
  • Last van onkruid in je akkerrand? Advies van het Louis Bolk Instituut
  • Deelnemers over hun akkerranden
  • In de media
  • Alle kennis op een rij

Voorwoord: Pionieren met akkerranden

Wat een jaar was het! Waterschap Hunze en Aa’s wilde het aantal randen in hun gebied verdubbelen. Het animo was enorm onder de akkerbouwers en nu kijken we terug op een veldjaar waarin 260 km aan akkerranden zijn ingericht. Dit had het dubbele kunnen zijn als er voldoende budget was geweest. Maar dan begint het echte werk: de aanleg en het beheer van de randen.

49 akkerbouwers voeren dit werk uit. De ene akkerbouwer heeft één rand en de andere heeft kilometers aan randen op zijn bedrijf, hoe dan ook een geslaagde rand is geen overbodige luxe. Maar wat is een geslaagde rand? Nou daar hadden jullie tijdens de startbijeenkomst van het project wel ideeën over. Een ding wat opviel was: geen melde!

Het thema van afgelopen jaar was dan ook onkruidbeheersing. Tijdens 3 veldbijeenkomsten werden er onder de brandende zon verhitte discussies gevoerd over wanneer een plant onkruid is, wat de voor- en nadelen zijn van een- of meerjarige randen en of het niet verstandiger is om in het najaar te zaaien. Daarnaast was de opkomst voor de demo voor mechanische onkruidbestrijding enorm!

Velen hebben mij gevraagd om eens kijkje te komen nemen in hun rand. Met een open maar kritische blik bekeken we samen de randen waar wederom melde de overhand had. Echter in de ondergroei bleek het zaaigoed toch vaak goed aan te slaan. Maaien en dan toch een jaartje langer laten liggen? Nou velen durfden het aan. Waarom? Omdat de ervaringen van collega’s die jullie zijn voorgegaan wel positief waren.
Ik noem het gerust pionieren in een wereld waar de akkerranden steeds vaker worden genoemd: voor waterkwaliteit, biodiversiteit, positieve uitstraling van het bedrijf, minder gedoe met regels of niet hoeven investeren in dure spuittechnieken. Ieder doet het met zijn eigen intentie, maar een ding hebben we allemaal gemeen en dat is dat we belang hebben bij geslaagde akkerrand. Door de kennis en ervaringen te delen en door te ontwikkelen hopen we de inrichting en beheer van akkerranden te verbeteren en misschien zelfs leuk te maken!

Voor 2021 hopen we dan ook dat jullie weer actief willen deelnemen aan de studiegroepen en hebben we weer demo’s en praktijkdagen in petto. Oké spuiten in de akkerranden mag niet, maar hoe werkt mechanische onkruidbestrijding dan? Eenjarig- meerjarig, voorjaar- of najaarsinzaai, doormengen dekvruchten, is dat een remedie tegen melde? En hoe zit het dan met andere onkruiden als bijvoet? Hoe monitor ik plaaginsecten én plaagbestrijders? Moet ik überhaupt nu wel de spuit uit de schuur halen of hoeft het misschien nog niet?

Genoeg te leren dus en zeg nou zelf, dat maakt het toch ook leuk. Tja, we hadden liever onder het genot van koek en koffie jullie ervaringen willen horen maar corona gooit roet in het eten. Daarom deze bundeling van wat er afgelopen jaar is gebeurd en hopen we op jullie mening via een kort vragenlijstje.

Veel leesplezier

Rick Reijerse
Akkerrand

Wat vinden jullie van het project?

We horen graag jullie mening over het akkerrandenproject. Daarom hebben we een korte vragenlijst gemaakt om een indruk te krijgen waar behoefte aan is om het programma voor komend jaar op de wensen van de deelnemers af te kunnen stemmen.

Veldbijeenkomsten en demo mechanische onkruidbestrijding

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
In de zomer van 2020 organiseerde AND drie veldbijeenkomsten over het beheer van akkerranden. Tijdens de bijeenkomsten deelden de leden van de studiegroepen en adviseurs hun ervaringen met elkaar. Later is een demonstratie over mechanische onkruidbeheersing georganiseerd, waar twee machines werden gepresenteerd. Lees in dit verslag de bevindingen van de veldbijeenkomsten en de demo.

Last van onkruid in je akkerrand? Advies van het Louis Bolk Instituut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Met een bijeenkomst op het kantoor van AND werd onder begeleiding van het Louis Bolk Instituut het startschot gegeven voor de studiegroepen met jaarthema onkruidbeheersing. Tijdens veldbijeenkomsten werden ervaringen uitgewisseld tussen de deelnemers. Sommige deelnemers hadden ervaring met akkerranden, voor anderen was het helemaal nieuw. Hoe ontwikkelden de randen zich en hoe is er met inzaaien en beheer gestuurd op …
Meer lezen

Deelnemers over hun akkerranden

IMG_8407

In de media

DSC03620
IMG_0431
De akkerranden van het project zijn afgelopen jaar een aantal keer in de media gekomen. In april kwam RTV Drenthe een reportage maken bij Jan Bartelds die zijn akkerranden ging inzaaien. Later toen de akkerranden in bloei stonden, vertelde Otto Willem Eleveld op radio Drenthe over het doel van de akkerranden. En werd het weerbericht vanuit de akkerrand gepresenteerd. Daarnaast hebben veldpost, de boerderij en verschillende lokale kranten over het project een bericht geplaatst.

Het Gronings collectief ANOG & AND plaatsen bijna elke week een bericht over akkerranden op twitter en facebook met #rendementuitranden. Het zijn korte berichtjes met daarin feitjes over akkerranden. Zoals de functie van de planten in de akkerrand en welke plaagbestrijders in een akkerrand voorkomen. Maar ook over het beheer van akkerranden en de functies die akkerranden in de winter heeft. De berichten hebben wat wisselend bereik; gemiddeld heeft een twitterbericht 1.000 weergaves en een facebookbericht 400.

Al met al heeft het project heel wat aandacht gehad. Wij vinden belangrijk en leuk om jullie inzet voor de akkerranden met de buitenwereld te delen. Volg AND op facebook of twitter en lees mee.

Alle kennis op een rij

IMG_0019
Een van de doelen van het project is kennis verzamelen over het beheer en effect van akkerranden. Dat heeft geleid tot drie factsheets over natuurlijke plaagbestrijding in aardappels, graan en bieten. In de factsheets staat informatie over natuurlijke plaagbestrijders. Ook beschrijft de factsheet een methode om een schadedrempel te bepalen. Van de factsheet over graan is de app IPM Toolbox …
Meer lezen
DAW logo
Waterschap-Hunze-en-Aas-logo
Drenthe_3005_RGB
facebook twitter