Mijn BoerenNatuur

Overzicht alle projecten

Duurzame akkerbouw

Binnen het thema duurzame akkerbouw worden zowel de teeltmethoden als de afzetmogelijkheden uitgewerkt. In het voorjaar van 2023 is een aantal akkerbouwers aan de slag gegaan met de teelt van haver. Haver kan als rustgewas aan het bouwplan worden toegevoegd, met als voordeel dat het weinig onkruidbestrijding vraagt. Vanuit de markt is minder vraag naar granen als haver en rogge. Daarom is de opbrengst en hogere prijs via korte ketens een belangrijk aandachtspunt om deze gewassen te kunnen telen. Daarnaast zijn experimenten opgezet met bladrammenas voor zaadvermeerdering en boekweit. 

Duurzaam graslandbeheer

In de herfst van 2022 zijn een aantal graslandpercelen ingezaaid met verschillende mengsels van grassen, klavers en andere kruiden. Het gebruik van de graspercelen verschilt van elkaar, dat kan zijn beweiding, maaien en/of stalvoeren.

5 april 2023 is een veldbijeenkomst georganiseerd voor deelnemers aan het project en andere belangstellenden. Na een introductie over gras, kruiden, bodemen bemesting in het veld door Theo Mulder in 2022, gingen de deelnemers met Mark de Beer langs een aantal proefpercelen voor een beoordeling van het gewas. Ook werd de methode voor de bepaling van het vers grasgewicht toegelicht. Gedurende het groeiseizoen van 2023 worden meerdere bepalingen gedaan aan het grasland. Het hele verslag van de veldbijeenkomst kan u hier teruglezen.

Biodiversiteit meten op akkerbouwbedrijven: hoe doe je dat eenvoudig én onderbouwd?

Agrariërs nemen vaker maatregelen om de biodiversiteit te vergroten. Maar wat leveren al deze inspanningen op? Daarom heeft CLM, in opdracht van agrarische collectieven uit Drenthe en Oost-Groningen, een methode ontwikkeld, om op eenvoudige en onderbouwde wijze biodiversiteit te bepalen. Met 150 regiospecifieke indicatorsoorten is in korte tijd de biodiversiteit gemeten op akkerbouwbedrijven in de Veenkoloniën. Deze methode is genaamd “Agrobiodiversiteitsmonitor light” en levert een bedrijfsscore op, die ook het effect van de maatregelen op de biodiversiteit meet. Én minstens zo belangrijk; boeren horen welke soorten op hun bedrijf voorkomen. Dit motiveert en erkent hun jarenlange inzet. Henk Stuut (akkerbouwer):

Bufferstroken

Drift en afspoeling zijn routes waarlangs ongewenste stoffen in de sloot terecht kunnen komen. Percelen slim inrichten kan dit verminderen. Effectieve maatregelen zijn: het aanleggen van bufferstroken, natuurvriendelijke oevers, helofytenfilters en infiltratiegreppels. Bufferstroken stimuleren ook de functionele biodiversiteit in en rond het perceel. De insecten die op de bloeiende kruiden afkomen, dragen bij aan natuurlijke plaagbestrijding en zijn voedsel voor vogels. In deze kaart ziet u een overzicht van alle gerealiseerde bufferstroken in het Waterschap Drents Overijsselse Delta per 2024.

Droge bufferstroken

In het Drentse deel van het Waterschap Drents Overijsselse Delta kunnen agrariërs meerjarige bufferstroken aanleggen en beheren langs watervoerende watergangen. Het doel is om de waterkwaliteit te verbeteren. Melkveehouders, akkerbouwers en telers van intensieve gewassen kunnen meedoen. In totaal is er ruimte voor circa 250 km bufferstroken. Het project loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023.

Natte bufferstroken

Bufferstroken zijn stroken land tussen perceel en oppervlaktewater waar geen bemesting of gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. In tegenstelling tot droge bufferstroken liggen natte bufferstroken lager dan het maaiveld tot aan of net onder de waterlijn. Als er speciale aandacht is voor natuur, landschap en ecologie wordt ook wel van een natuurvriendelijke oever gesproken.

Natuurvriendelijke oevers

Een natuurvriendelijke oever is ingericht om de ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie te verbeteren. Een ‘positief neveneffect’ is de verbetering van de waterkwaliteit door het vastleggen van nutriënten in de vegetatie. Bij natuurvriendelijke oevers verloopt de overgang van land naar water doorgaans geleidelijk. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om water te bergen.

Helofytenfilters

Een helofytenfilter is een filter dat met behulp van vegetatie (zoals riet) afvalwater of van het land afstromend water zuivert van nutriënten, mest- en bodemdeeltjes. De filters kunnen geplaatst zijn op de walkant, langs of in de sloot. Hierdoor kunnen de uitvoeringsvormen van elkaar verschillen en is maatwerk mogelijk. De belangrijkste werkingsmechanismen zijn:

Infiltratiegreppels

Afspoelend water vanaf een perceel kan worden opgevangen met behulp van infiltratiegreppels. Met name de eerste hoeveelheid water die afspoelt na een regenbui (first flush) bevat de meeste gewasbeschermingsmiddelen. U kunt de infiltratiegreppel op verschillende manieren en op verschillende locaties op het perceel aanleggen. Het risico op afspoeling is groter bij ruggenteelt, omdat water daar sneller wegstroomt. Leg de infiltratiegreppel aan voor u gaat frezen of ruggen aanaarden, om te voorkomen dat de gewassen met grond worden bedekt bij de aanleg. Een infiltratiegreppel kan worden aangelegd met een greppel- of sleuvenfrees.

Gewasbeschermingsmiddelen

Aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen stelt de overheid steeds strengere eisen. Hoe kun je gewasbeschermingsmiddelen zo effectief mogelijk inzetten met de minste neveneffecten voor het milieu? En welke effectieve opties zijn er nog meer naast de inzet van gewasbeschermingsmiddelen? We bieden ondersteuning op het gebied van spuittechnieken, mechanische onkruidbestrijding, beslissingsondersteunende systemen, optimale spuitmoment, erosiepreventie en verhoging van het organische stofgehalte.

Bedrijfswaterplan

Droge zomers met piekbuien als gevolg van klimaatverandering, komen steeds vaker voor. Met slim waterbeheer kunt u de waterbeschikbaarheid in de bodem verhogen en wateroverlast verminderen. Wilt u een bedrijfsbodem- & waterplan laten uitvoeren, of heeft u zelf ideeën om het waterbeheer te verbeteren? Kunt u voor de uitvoering (financiële) ondersteuning gebruiken? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan via het aanmeldformulier.

Schoon erf, schoon water

Veel handelingen met gewasbeschermingsmiddelen vinden op het erf plaats, denk aan: vullen, reinigen en stallen van de veldspuiten en opslaan en reinigen van kisten. Erven zijn bijna altijd verhard, waarbij regenwater vaak afstroomt naar de sloot of het riool. Als gewasbeschermingsmiddelen op het erfoppervlak terechtkomen, is het risico groot dat de middelen tijdens een regenbui in de sloot terechtkomen. Een wasplaats met zuiveringsvoorziening kan dit voorkomen.

Water vasthouden

Als agrariër kunt u maatregelen nemen die verdroging of vernatting tegengaan en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en de bodem verbeteren. Met goed bodembeheer wordt ook gewerkt aan het verminderen van schade bij te weinig of juist te veel water. Welke stappen kunt u zetten om opbrengsten te verbeteren en verliezen te beperken? Er zijn verschillende mogelijkheden: regelbare of peilgestuurde drainage, stuwtjes en andere maatregelen om water langer vast te houden in waterlopen, onderwaterdrainage, erosiepreventie, vaste rijpaden en apparatuur om greppels afsluitbaar te maken. Allemaal onderwerpen waar we u bij kunnen helpen.

Het combineren van akkerranden, taluds en slootkantenbeheer (LBI)

Steeds vaker leggen boeren akkerranden aan om de biodiversiteit op hun land te stimuleren. Het beheer van de aangrenzende sloot wordt echter nog vaak uitbesteed. Dit terwijl een gecombineerd beheer van akkerranden, taluds en slootkanten een grotere bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de  biodiversiteit en waterkwaliteit dan het enkel akkerranden beheer. In dit project test het Louis Bolk Instituut verschillende opties van gecombineerd beheer om zo tot een optimaal beheer van de natte dooradering in de Veenkoloniën te komen.

Aaltjes in akkerranden en percelen

In akkerranden leven meer soorten aaltjes dan in het naastliggende perceel, concluderen onderzoekers van HLB. Opvallend is dat in akkerranden meer soorten aaltjes voor komen die andere aaltjes eten. Kortom de leefgemeenschap van aaltjes in akkerranden is veel complexer dan in het naastliggende perceel. In een akkerrand komen soms aaltjes voor die schadelijk kunnen zijn voor een akkerbouwgewas. Mogelijk waren deze soorten bij aanleg van de akkerrand al aanwezig, er is namelijk geen meting gedaan voordat de akkerrand werd aangelegd. De onderzoekers adviseren een bodemmonster te nemen als op de plek van de akkerrand een akkerbouwgewas geteeld gaat worden.

Bodembedekking en overwintering van groenbemesters

De zandige gronden met oud en stabiel organisch materiaal in de Veenkoloniën hebben veel behoefte aan actieve organische stof en voedsel voor het bodemleven. Eén van de maatregelen die daartoe bij kunnen dragen is de teelt van groenbemesters. Op regionaal niveau zijn er echter nog veel vragen over het praktisch inzetten van groenbemesters. In de Veenkoloniën voert het Louis Bolk Instituut in 2020 – 2022 twee projecten uit om regionale praktijkvragen te onderzoeken.

Proef biologische strokenteelt in Valthermond

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Research (WUR) doen onderzoek naar biologische strokenteelt bij proefboerderij ’t Kompas in Valthermond. Op een proefakker worden stroken met verschillende gewassen geteeld, zoals aardappel, gerst, suikermais en grasklaver. Er wordt onderzocht wat dit betekent voor de opbrengst, ziekten en plagen, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem.

Akkervogelmanifest

In het project: Samenwerking Innovaties Biodiversiteit VK, is het Akkervogelmanifest een van de deelprojecten. Groningen is één van de belangrijkste akkervogelbolwerken van Nederland. Om vogels zoals de veldleeuwerik, patrijs en geelgors beter te beschermen, is een gezamenlijke aanpak van groot belang. Daarom hebben zestien partijen de handen ineengeslagen in een provinciaal actieplan, dat 23 maart is aangeboden aan Groninger gedeputeerde Johan Hamster en de bestuurders van waterschappen Noorderzijlvest en Hunze & Aa’s. Rode lijn in het actieplan is het verhogen van de kwaliteit van ‘akkervogellandschappen’ door toepassing van samenhangende maatregelen binnen en buiten de landbouw. De zestien partijen formuleren enkele tientallen actiepunten om hun wensbeeld dichterbij te brengen.

Draaiboek natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Dit draaiboek geeft inzicht in de werkwijze die Boermarke Wapserveen heeft gevolgd om tot een duurzame aanpak van de eikenprocessierups te komen. Het project is gesitueerd in een open landbouwgebied met meerdere woon- en boerenerven. Samenwerken tussen alle betrokkenen is actief georganiseerd. Dit draaiboek is inclusief effectmetingen. Dat vraagt specifieke deskundigheid. Inzet/ondersteuning van de gemeente is daarbij essentieel. Wapserveen heeft het dorps breed opgepakt. De leereffecten worden, o.a. via dit draaiboek, breed gedeeld, waar elementen eruit kunnen worden gehaald, bijvoorbeeld op niveau van individuele tuinen; naastliggende buren die samen optrekken; buurtschappen die de handen inéén slaan tot dorps brede insteek. De aanpak van de Boermarke kan zelfs op gemeentelijk en/of regionaal niveau worden ingevoerd. Elke aanpak heeft z’n eigen dynamiek en uitvoering. Effectmeting geeft veel meerwaarde, maar zal niet overal haalbaar én nodig blijken te zijn.

Actieplan en jaarverslagen

Wilt u ook aan de slag met de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups? Wij hebben een meerjarig draaiboek samengesteld die u hierbij wellicht op weg kan helpen. Jaarlijks maken we een overzicht van de organisatie en uitvoering van ons EPR – project. Om u hierin inzage te geven, kunt u hieronder de eindrapportage van 2020 of de jaarverslagen van 2017 en 2018 openen.

Aandachtspunten nestkasten

Met het project natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups is na het eerste jaar (2018) gebleken dat vogels, vooral de koolmezen, flink helpen bij de bestrijding. De Boermarke Wapserveen heeft met betrekking tot het beheer van nestkasten een overzicht met aandachtspunten opgesteld. Wilt u ook een maximale bezetting van de nestkasten en een goed broedsucces?

Media

De natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups is veelvuldig in de media besproken. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van persberichten, krantenartikelen en video’s.

Rapportage Hellingman onderzoek en advies

Aan het Westeinde (in het rapport “de proeflocatie”) loopt nu voor het 3de jaar de proef natuurlijke bestrijding eikenprocessierups, waar een combinatie van maatregelen wordt ingezet om te onderzoeken wat het effect is voor de populatie aan eikenprocessierupsen op de proeflocatie.

Initiatieven elders

Via een enthousiaste bewoner uit de Broekstreek kwam begin 2020 de suggestie om een project te starten om de rups op natuurlijke wijze te proberen te bestrijden. Door een tiental vrijwilligers zijn er nestkastjes gemaakt en vervolgens zijn deze nog voor het broedseizoen zou beginnen opgehangen. De vrijwilligers hebben op dit moment zo’n 125 kasten geplaatst aan eiken in de Broekstreek. Ook andere bewoners van de Broekstreek zijn enthousiast geworden door dit initiatief en hebben zelf (door de vrijwilligers gemaakte) nestkasten op bomen geplaatst op en rondom hun erf. Het streven is om vóór het broedseizoen 2021 de gehele Broekstreek te voorzien van mezennestkasten.

Alle kennis op een rij

Een van de doelen van het project is kennis verzamelen over het beheer en effect van akkerranden. Dat heeft geleid tot drie factsheets over natuurlijke plaagbestrijding in aardappels, graan en bieten. In de factsheets staat informatie over natuurlijke plaagbestrijders. Ook beschrijft de factsheet een methode om een schadedrempel te bepalen. Van de factsheet over graan is de app IPM Toolbox gemaakt. Zo kun je nog makkelijker de schadedrempel direct in het veld bepalen, zonder pen, papier en rekenmachine.

0-meting bodemkwaliteit op testpercelen

Eind februari heeft bodemkundige Coen ter Berg, in opdracht van het Louis Bolk Instituut, op twee percelen die doorgezaaid gaan worden de 0-situatie in kaart gebracht. Daarbij is gekeken naar bodemstructuur, bodemleven, doorworteling en waterhuishouding. Op één van de percelen was vooral in de diepere lagen (25-50 cm diep) de kwaliteit minder goed. Het doorzaaien van kruiden zal kunnen helpen om de bodemstructuur te verbeteren.

Doorzaaimachine succesvol in overgang naar kruidenrijk grasland

Na een jaar van veel sleutelen en uitproberen, presenteerde Peter Oosterhof op 18 september zijn nieuwe doorzaaimachine. Het zag er prima uit: de doorzaaimachine maakt de strookjes grond mooi los en kan in één werkgang verschillende soorten zaaizaad op verschillende dieptes inzaaien. De kruiden komen dus letterlijk in een gespreid zaaibedje terecht, maar wat levert het nu op? Verschillende deskundigen hebben daarvoor gekeken naar de gewasopbrengst, de biodiversiteit en het bodemleven op het proefperceel.

Praktijkproef aardappelen

Variable Rate Application (VRA) van bodemherbiciden is in 2019 getest in aardappelen.

Praktijkproef zomergerst

In 2019 is gestart met de praktijkproef. Hieronder ziet u de foto impressie met een korte beschrijving van de bevindingen.

Praktijkproef groenbemester

Het effect van onkruid onderdrukkend vermogen door groenbemesters en het tijdstip van onderwerken is in de volgende proef getest (2019).

Akkervarken

Binnen het project ‘Toekomstbestendige beheersing onkruid en aardappelopslag’ is in 2020 een proef gestart met akkervarkens. 

Transitie landbouw

Het Drentsche Aa-gebied bestaat uit bijna net zoveel landbouw als natuur. In 2021 is er een programma voor het leveren van een kwaliteitsimpuls van start gegaan, waar ook de landbouw zijn rol in speelt. Samen met het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) onderzoeken akkerbouwers en veehouders waar en hoe de biodiversiteit in de natuur én op de aangrenzende landbouwgrond beter op elkaar kan aansluiten.

Proeftuin NIL

De Proeftuin Natuurinclusieve Landbouw (NIL) geeft een praktische invulling aan de doelstelling van de provincie om een omslag naar meer biodiversiteit in de landbouw  te bewerkstellingen via de Agenda Boer Burger en Natuur Drenthe.