Mijn BoerenNatuur

Nieuws

Rijksuniversiteit Groningen x Agrarische Natuur Drenthe

Rijksuniversiteit Groningen x Agrarische Natuur Drenthe

In het kader van de minor ‘’Future Planet Innovation’’ van de Rijksuniversiteit Groningen heeft Agrarische Natuur Drenthe in samenwerking met melkveehouder Luuk Hoenderken uit Noordlaren voor het tweede jaar op rij een excursie mogen verzorgen voor internationale studenten. De excursie stond in het teken van de samenwerking tussen landbouw en natuur in Nationaal Park Drentsche Aa; Een beek- en esdorpenlandschap met de status ‘Nationaal Park’ waarin natuur, landbouw, recreatie en bedrijfsleven hand-in-hand gaan. Samenwerking is nodig om dit prachtige cultuurhistorische landschap te bewaren en het tegelijk een gebied te laten zijn waarin men kan wonen, werken en recreëren.

Minor duurzame wereld

In de minor hebben studenten gedurende een aantal maanden hun talenten vanuit elke studierichting en achtergrond gebundeld in de zoektocht naar een duurzamere wereld. In een reeks aan colleges werd de nadruk gelegd op integratie en samenwerkingen. Er werd ingezoomd op hoe Nederland omgaat met deze veranderende wereld. Hoe werken overheden, beleidsmakers, onderwijs, bedrijfsleven en burgers met elkaar samen? Hoe bundel je elkaars krachten om met elkaar verder te komen in de gezamenlijke opgaven? Iets waar Agrarische Natuur Drenthe samen met gebiedspartijen en agrariërs aan werkt in het stroomgebied van de Drentsche Aa met het project Transitie Landbouw Drentsche Aa & Proeftuin Natuurinclusieve Landbouw. 

Geslaagde dag in Noordlaren

Medewerkers Tijs Mulder en Ruben Burgler van Agrarische Natuur Drenthe hebben de belangstellende studenten kunnen vertellen over het project in de Drentsche Aa, maar ook over het stelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer en hoe de organisatie participeert in andere projecten op het gebied van biodiversiteit, water, bodem en klimaat.

Zijdelings aan hun verhaal vertelde Luuk Hoenderken over zijn deelname aan het project ‘Proeftuin NIL’. Luuk heeft een melkveebedrijf met 160 melkkoeien in het Groningse deel van het stroomgebied van de Drentsche Aa. Zoals hij het zelf zegt: ‘’Mijn boerderij ligt op de Hondsrug met aan de ene kant de Drentsche Aa, en aan de andere kant de Hunze’’. Luuk heeft de afgelopen jaren in het project geëxperimenteerd met een mengteelt van tarwe en veldbonen en kruidenrijk grasland. Ook heeft hij in samenwerking met onderzoeksbureau CLM meegewerkt aan een monitoring van insecten in en om zijn bedrijf.

De “proof of the pudding”

Prof. Dr. Ab Grootjans verzorgde die middag een rondleiding over het beekdallandschap en het Zuidlaardermeer. Luuk Hoenderken leidde de studenten rond over zijn percelen. Op verschillende percelen werd gestopt om iets te vertellen over de maatregelen die Luuk uitvoert en voor welke uitdagingen hij staat. De studenten luisterden aandachtig en hebben ervaren dat een boer verder kijkt dan zijn bedrijf, en ook een verantwoordelijkheid neemt in het landelijke gebied en de ontwikkelingen van de veranderende wereld; Dat boeren zoals Luuk ook gaan voor een toekomstbestendige planeet. Meer informatie over de projecten hier.