Mijn BoerenNatuur

Nieuws

Weidevogelavond Dalerveen

Weidevogelavond Dalerveen

In café Boerhoorn te Dalerveen kwamen op 23 november jl. de weidevogelboeren van het Drostendiepgebied bijeen. Het was een bijeenkomst van resultaten delen, resultaten en werkzaamheden evalueren en lerend beheren door interactieve discussies. Het weidevogelseizoen van 2023 is hiermee aan een einde gekomen. Hieronder volgt een verslag van de bijeenkomst. 

Het Drostendiepgebied is succesvol voor weidevogels omdat het een zeer open en uitgestrekt gebied is. Het beheerde oppervlakte van 600 hectare bevat weinig bosjes en struwelen en kent weinig verstoring. Dat zei veldmedewerker Jan Nicolaï tijdens de evaluatie van het weidevogelseizoen in Dalerveen. Tel daar 11 plasdrassen, gevarieerde vegetatie van kruidenrijke- en gangbare percelen, weidegang, het gebruik van ruige mest en de inzet van 50 gemotiveerde boeren bij op en je hebt een magneet voor grutto, tureluur, wulp en kievit. De inzet van onze boeren is cruciaal voor het in stand houden van de rust in het gebied en de overleving van de weidevogelkuikens. Door het afstemmen van de werkzaamheden op de broedparen en kuikens, het registreren van de nesten en het beschermen van de nesten en kuikens kunnen we met trots zeggen dat het succesvolle weidevogelseizoen mede aan hen te danken is.

Tureluur nest

Werkzaamheden

Als het nieuwe jaar is ingeluid dan is veldmedewerker Jan Nicolaï al druk in de weer om te zorgen dat alle plasdras pompen weer gereed staan voor het nieuwe seizoen. Om het gebied aantrekkelijk te maken voor de terugkerende weidevogels moeten de plasdrassen op 15 februari weer onder water staan. Tijdens het broedseizoen worden de paartjes geteld en later een alarm telling gedaan. De alarmtelling toont aan of de eerder getelde paartjes ook kuikens hebben gekregen.

Gaat een boer na de rustperiode zijn werkzaamheden uitvoeren, dan is Jan de schakel naar het kantoor en komt dronecoördinator Gerko Zinger bijspringen voor ondersteuning. De drone kan grote delen van het agrarische gebied scannen om zo de overgebleven nesten, kuikens, reekalveren of jonge hazen te traceren. Desbetreffende nesten kunnen dan worden beschermd om het succes op overleving te verhogen.

Plasdraspomp

In de nesten komen

Afgelopen jaar waren de kieviten al vroeg met hun legsels. Al bij het opstarten van de plasdrassen trof Jan de eerste legsels aan. Overtrekkende sneeuwbuien weerhield de kievit niet. Maar zo vroeg in het jaar, in zulke barre omstandigheden is er niet voldoende voedsel voor de jonge kuikens. Kievit kuikens moeten net als de grutto en tureluur zichzelf zien te redden. Gelukkig zijn weidevogels in staat om opnieuw een nest te beginnen. De kievit spant hierbij de kroon, en kan wel tot 4 keer een nieuw broedsel leggen.

Kievit in Drostendiepgebied

De wulp en scholekster hebben het moeilijk. Toch wordt er alles aan gedaan om deze soort een goed onderkomen te bieden in het Drostendiep. Met predatierasters en aangepast maaibeheer worden zo veel mogelijk wulpen gespaard. Dit jaar werd ontdekt dat de scholekster zijn heil zoekt in meer verstedelijkt gebied. Deze soort brengt haar jongen steeds vaker groot op platte daken, gebouwen en industrieterreinen. En dat kan ook, want een scholekster is de enige weidevogel die als kuiken niet zijn eigen maaltijd bij elkaar hoeft te sprokkelen.

Bijvangst

Los van de weidevogels werden er legsels van soorten gevonden als de veldleeuwerik, gele kwikstaarten en graspiepers en werd er geregeld slobeenden, kwartels en jonge hazen waargenomen.